Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΜΕΝΤΟΡΕΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι


Για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά, το εκπαιδευτικό κίνημα αντιστέκεται σθεναρά κατά της αντιδραστικής-αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης
. Αυτή τη φορά με την Απεργία – Αποχή της ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ για τους Μέντορες-Ενδοσχολικούς Συντονιστές και απέναντι σε μια υπουργό παιδείας που δε δίστασε να μας ξαναστείλει στα δικαστήρια και μάλιστα ανήμερα της εορτής της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικού!

Μετά την περσινή, πετυχημένη, συμμετοχή του Κλάδου της Α/θμιας Εκπ/σης στα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ κατά της αυτοαξιολόγησης σχολικής μονάδας, η κ.Κεραμέως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις σχέσεις της με την εκπαιδευτική κοινότητα με το δόγμα του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Μέχρι και η αμφιλεγόμενη Ένωση Δ/ντών/-ντριών σχ. μονάδων δήλωσε, δημόσια, ότι η αυτοαξιολόγηση, έτσι όπως δρομολογείται, οδηγεί στην κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων. Η ηγεσία όμως στο ΥΠΑΙΘ εμμένει στην ίδια αυταρχική αντίληψη έχοντας παντελή έλλειψη σεβασμού στον διάλογο και τη δημοκρατία.

Σήμερα, λοιπόν, προσπαθούν να παραπλανήσουν, ξανά, την κοινωνία για τους δήθεν «αγαθούς» σκοπούς των νέων καινοτομιών, του ενδοσχολικού συντονιστή και του μέντορα, καθώς επιχειρούν να τους επιβάλλουν με τον ίδιο αυταρχικό τρόπο. Με ορισμό δλδ από τη διεύθυνση της σχολικής μονάδας όπως ακριβώς και με τις ομάδες για την αυτοαξιολόγηση. Σε καμιά περίπτωση δεν ενδιαφέρονται για την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, όπως συγκινητικά υποκρίνονται, αλλά στόχος τους είναι, οι δύο αυτοί θεσμοί να αποτελέσουν τον δούρειο ίππο για τη διάσπαση της συνοχής των συλλόγων διδασκόντων και να προσθέσουν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα για επιβολή της ατομικής αξιολόγησης-χειραγώγησης.

Μάταια προσπαθούν να σπάσουν το φρόνημά μας,

Συνεχίζουμε:

1)    Για την απεργία – αποχή από τους μέντορες/ενδοσχολικούς συντονιστές

Ύστερα από την κήρυξη της απεργίας – αποχής της ΑΔΕΔΥ ως παράνομης από το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε το ΥΠΑΙΘ,  συνεδρίασε το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. στις 6 – 10 – 2022 και αποφάσισε την επαναπροκήρυξη της ΑΠΕΡΓΙΑΣ – ΑΠΟΧΗΣ από τη Δ.Ο.Ε. από τα άρθρα 92 & 93 του ν. 4823/2022 (περί ορισμού μεντόρων και ενδοσχολικών συντονιστών). Θεωρούμε ότι ο ορισμός από Διευθυντές/-ντριες συναδέλφων/-ισσών που συμμετέχουν στην απεργία – αποχή ως μεντόρων/ενδοσχολικών συντονιστών, είναι ανεπίτρεπτος και ξεπερνά κάθε όριο ανοχής ιδιαίτερα όταν υπάρχουν έστω ελάχιστοι συνάδελφοι που δεν συμμετέχουν στην απεργία – αποχή. Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε σαφές ότι συνάδελφος που απεργεί δεν μπορεί να υποχρεωθεί να επιτελέσει καθήκοντα μέντορα/ενδοσχολικού συντονιστή. Το δικαίωμα στην απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο.

2)    Για την ακύρωση της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας με τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ

Προχωράμε όπως ακριβώς και πέρσι. Συγκεκριμένα:

α) Σύμφωνα με τον Νόμο 4692/2020, άρθρο 33, παρ. 1: «Κατά την έναρξη του σχολικού έτους και το αργότερο έως τις 10 Οκτωβρίου κάθε έτους, ο Διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας συγκαλεί σε ειδική συνεδρίαση τον σύλλογο διδασκόντων για να προβεί σε προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου και σχεδιασμό συλλογικών δράσεων και ερευνητικών διαδικασιών, καθώς και καθορισμό του τρόπου υλοποίησής τους για το τρέχον σχολικό έτος».

Επομένως, η ειδική συνεδρίαση δεν μπορεί να παρακαμφθεί ως διαδικασία από διευθυντές/-ντριες που πιθανόν θα επιθυμούσαν να καταρτίσουν μόνοι τους (!!) τον συλλογικό προγραμματισμό.

β) Στην ειδική συνεδρίαση υποστηρίζουμε τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ. Επισυνάπτουμε σχετικά σχέδια πρακτικών για κάθε κατηγορία σχολείου για το βιβλίο πρακτικών καθώς και τα ενιαία κείμενα τα οποία αναρτώνται στη σχετική πλατφόρμα έως τις 20/10.

3)    Για τις ηλεκτρονικές εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων

Έπεσαν οι μάσκες για την κ.Κεραμέως η οποία πριν από 2 χρόνια εκμεταλλεύτηκε, όπως είχαμε ενημερώσει όλους, την πανδημία για να περάσει αντισυνδικαλιστικές πρακτικές προκειμένου να βλάψει τους εκπαιδευτικούς και τη ζωντανή λειτουργία των σωματείων τους. Τώρα πια είναι ξεκάθαρο.

Αφού δεν υφίσταται κανένας υγειονομικός λόγος, γιατί η υπουργός επικαλείται τον νόμο 4728/20 για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και επιλέγει τη διαδικασία των ηλεκτρονικών εκλογών (ΦΕΚ.5131/1-10-2022) που απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου;

Γιατί επιμένει οι εκλογές να γίνουν ηλεκτρονικά ενώ υπάρχει πρόσφατη εγκύκλιος του Υπ.Εσωτερικών με ημερομηνία 24/6/2022 και θέμα «Εκλογές αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπηρεσιών και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου» όπου ξεκάθαρα παραχωρείται η δυνατότητα στους φορείς του δημοσίου να επιλέξουν τη διεξαγωγή των εκλογών με αυτοπρόσωπη παρουσία;

Δυστυχώς για εκείνη και όλους τους πρόθυμους ακολούθους της ο Κλάδος δεν ξεγελιέται πλέον. Το ΥΠΑΙΘ έχει αλλεργία στη δημοκρατία!

Σύμφωνα δε με το 5ο Ψήφισμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΥΠΑΙΘ (ΟΣΕΚΔΥΠ) του Ιουλίου 2022:

«Με την διαδικασία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη νοθεία στις εκλογές, για τεράστιας κλίμακας αλλοίωση και χειραγώγηση των αποτελεσμάτων, αφού δεν θα υπάρχει κάλπη, δεν θα ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν θα ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή. Ταυτόχρονα επιδιώκεται η απαξίωση, ο ευτελισμός του θεσμού του αιρετού, η λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και των διεκδικήσεων των εργαζομένων, η στήριξη αιρετών που θα αποτελούν τη συνέχεια της διοίκησης, η κυριαρχία της συνδιαχείρισης, της συνδιαλλαγής και των προσωπικών εξυπηρετήσεων».

Καλούμε τη ΔΟΕ:

α) Να καταδικάσει την απόφαση της κ.Κεραμέως για την ηλεκτρονική κάλπη και να απαιτήσει να αποσυρθεί το ΦΕΚ.5131/1-10-2022.

β) Οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια να γίνουν δια ζώσης και όχι ημέρα Σάββατο.

Η Ανεξάρτητη Κίνηση ως η πρωτοπόρος δύναμη στη Λακωνία δηλώνει, χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στις επιδιώξεις του ΥΠΑΙΘ διεκδικώντας μια θέση «αχυρανθρώπου» στα υπηρεσιακά συμβούλια που δεν θα απηχεί τις θέσεις του συνδικαλιστικού-εκπαιδευτικού κινήματος.

ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥΣ Ν.4692/2020 & 4808,4823/2021

ΟΧΙ  ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ – ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ 7ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

    Οκτώ χρόνια μνημονιακών περικοπών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων εξακολουθούν να πνίγουν τον  αέρα που αναπνέουμε.  Η πολυπόθητη ...