Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Ή ΘΑ ..ΑΦΕΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ;


Με μια ανακοίνωση κόλαφο η Greenpeace Hellas ζήτησε από τους έλληνες πολιτικούς να πάψουν επιτέλους να μιλούν για κλιματική αλλαγή χωρίς να έχουν να πουν κάτι χρήσιμο. 

«Ώρα να σιωπήσετε! 

Παρακολουθήσαμε το διάγγελμα του πρωθυπουργού, από το οποίο μείναμε εμβρόντητοι με ένα “καληνύχτα και καλή τύχη” να αιωρείται και με μία αναφορά στην κλιματική κρίση, από την οποία πρέπει να σώσουμε την πατρίδα μας, έτσι γενικώς και αορίστως. Λίγη ώρα αργότερα διαβάσαμε “τιτίβισμα” του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μας ενημέρωσε πως η κλιματική κρίση άρχισε πριν 3 χρόνια και τους “βρήκε απροετοίμαστους”.» Greenpeace 6/8/2021. 

Την ανεύθυνη στάση της πολιτικής εξουσίας, παγκοσμίως, έχει στηλιτεύσει και η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ η οποία μιλώντας για την κλιματική κρίση είπε χαρακτηριστικά: Ακόμη τρέχουμε προς τη λάθος κατεύθυνση! 

«Το χάσμα ανάμεσα στο τι πρέπει να κάνουμε και το τι πραγματικά γίνεται διευρύνεται κάθε λεπτό. Ακόμη τρέχουμε προς τη λάθος κατεύθυνση. Τα πέντε χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού υπήρξαν τα πέντε θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ και- κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος- οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ξεπερνούν τους 200 δισεκατομμύρια τόνους. 

Δεσμεύσεις έχουν δοθεί, μακρινοί, υποθετικοί στόχοι έχουν τεθεί και μεγάλες ομιλίες έχουν δοθεί. Όμως, σε ό,τι αφορά την άμεση δράση που χρειαζόμαστε, είμαστε ακόμη σε κατάσταση απόλυτης άρνησης, καθώς χάνουμε τον χρόνο μας, δημιουργώντας νέα παραθυράκια, με κενά λόγια», λέει η Τούνμπεργκ. Τούνμπεργκ 10/12/2020. 

Σύμφωνα με την Greenpeace 10/8/2021

«Απαιτείται τιτάνια προσπάθεια, πάντα διαφανής και δημοκρατική, για την αντιμετώπιση των αιτίων και την προστασία των οικοσυστημάτων από τα οποία εξαρτόμαστε απόλυτα. Χαρακτηριστικά, οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους οφείλει να κινηθεί η κυβέρνηση αμέσως, είναι η παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας μακριά από την εξάρτηση ορυκτών καυσίμων επειγόντως, η εγκατάλειψη κάθε πλάνου για εξορύξεις πετρελαίου και αερίου στη χώρα μας, μείωση της κατανάλωσης κρέατος και περιορισμός της εντατικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και στήριξη της εκτατικής κτηνοτροφίας η οποία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ορθότερη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, αλλαγή στα συστήματα μεταφοράς, επένδυση στο πράσινο εντός αστικών ιστών, προστασία της βιοποικιλότητας σε ξηρά και θάλασσα, δασικοί χάρτες, δασοπροστασία όλο το χρόνο με πόρους, εκπαίδευση, κατάλληλο προσωπικό και τη συνδρομή των τοπικών κοινωνιών.» 

Πιστεύει άραγε κανείς ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν πράξη χωρίς τη δική μας καθολική συμβολή; 

«Εμείς είμαστε η λύση, εμείς, οι άνθρωποι», 

Γκρέτα Τούνμπεργκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ 7ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

    Οκτώ χρόνια μνημονιακών περικοπών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων εξακολουθούν να πνίγουν τον  αέρα που αναπνέουμε.  Η πολυπόθητη ...