Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Συνάδελφοι/-ισσες,
Μετά και από την συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον Υπουργό Παιδείας κ.Γαβρόγλου αντιλαμβανόμαστε ότι το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης καλά κρατεί. Αφού -η ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ.- «εξαντλήθηκε» με τους 20.000 διορισμούς και τη δήθεν ανάγκη για άμεση έναρξη της διαδικασίας των προσλήψεων, αφού «μεταρρύθμισε» την Ειδική Αγωγή με τριήμερη διαβούλευση! –για τον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών και όχι μονίμων– προκαλώντας μάλιστα διαμάχες μεταξύ των συναδέλφων, αφού ετοιμάζεται σε «άτακτη» υποχώρηση στο θέμα της ουσιαστικής συμμετοχής του συλλόγου διδασκόντων στη διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολείων, ανακάλυψε τη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο Νηπιαγωγείο!
Δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση
Βγαίνοντας ξανά στα κανάλια, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας ουσιαστικός διάλογος με τα σωματεία των εργαζομένων που εμπλέκονται στον ευαίσθητο αυτό κομμάτι της προσχολικής ηλικίας, ανακοίνωσε την πρόθεσή της για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Πρόθεση που επανέλαβε ο πρωθυπουργός αλλά που δε συνοδεύτηκε όπως θα έπρεπε από τις κατάλληλες παρεμβάσεις για τη δημιουργία νέων νηπιαγωγείων και για προσλήψεις εκπαιδευτικών. Πρόθεση που προκάλεσε τελικά τεράστια αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία εξαιτίας της προχειρότητας που τη συνόδευσε. Έτσι η ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. «αναδιπλώθηκε» ευθύς αμέσως όταν οι αντιδράσεις των εμπλεκομένων (ΠΟΕ-ΟΤΑ, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία κ.ά.) πήραν μεγάλες διαστάσεις. Στη συνάντηση με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (σημ. τη ζήτησε η Δ.Ο.Ε.) ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δε θα νομοθετήσει πριν το τέλος της τριετίας και αφού πρώτα γίνει διάλογος ουσιαστικός με τους εμπλεκόμενους φορείς! Μάλιστα σύμφωνα και με δηλώσεις που ακολούθησαν, ο γονιός θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα της επιλογής της δομής!
Συνάδελφοι/-ισσες, 32 ολόκληρα χρόνια το εκπαιδευτικό κίνημα θέτει ως αίτημα την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, της φοίτησης όλων των νηπίων και προνηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Το 2006 κάτω από την πίεση της μεγάλης απεργίας μας, με το ν. 3518/2006 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο. Το πλήρες αίτημα για Δίχρονη Δωρεάν και Δημόσια Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση έμεινε σε εκκρεμότητα και χιλιάδες προνήπια συνεχίζουν να βρίσκονται έξω από το φυσικό τους  χώρο, το νηπιαγωγείο.
Η μάχη συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση ώστε να διασφαλιστεί  ότι τα προνήπια θα είναι στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και μόνο σε αυτό και ότι το Δημόσιο Νηπιαγωγείο θα είναι τμήμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Καλούμε το Υπουργείο να υλοποιήσει άμεσα την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, τη Δ.Ο.Ε. ν΄ αναλάβει δράση,  να οργανώσει τον αγώνα και  να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση της 85ης Γ.Σ. του κλάδου για την προσχολική Αγωγή, τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί  το δικαίωμα των παιδιών 4-6 χρονών στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο νηπιαγωγείο. Εγγράφουμε όλα τα νήπια προνήπια χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις.
Εγγραφές σε Ολοήμερα δημοτικά και Νηπιαγωγεία
Με τις πρόσφατες εγκυκλίους το Υπουργείο Παιδείας καθορίζει τα κριτήρια για τις εγγραφές μαθητών στα ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Σε αυτές επανεμφανίζονται όλοι οι περιορισμοί – αποκλεισμοί για τη φοίτηση στο ολοήμερο νηπιαγωγείο και στα ολοήμερα τμήματα του Δημοτικού (οι γονείς να είναι εργαζόμενοι ή να έχουν κάρτα ανεργίας ή να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα…), παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις που υπήρξαν.
Σας υπενθυμίζουμε ότι πέρα από την προσφυγή τής Δ.Ο.Ε. στο Σ.τ.Ε. (εκδικάζεται στις 8/6/2017) κατά των Υ.Α. του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Σχολείου», σύμφωνα με τη Νομική Σύμβουλο της Δ.Ο.Ε. και οι εγκύκλιοι σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις εγγραφής μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, είναι παράνομες. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι κατά τη φετινή χρονιά κανένα παιδί που θέλησε να παρακολουθήσει το Ολοήμερο πρόγραμμα, και κατέθεσε αίτηση, δεν έμεινε απ΄ έξω ακόμα και μη εκπληρώνοντας τα κριτήρια που έθεσε εξ΄ αρχής το υπουργείο, αφού μετά από τις δυναμικές κινητοποιήσεις αναγκάστηκε σε άτυπη υποχώρηση. Δηλαδή, ακόμη και το υπουργείο αντιλαμβάνεται ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από τις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης χρησιμοποιώντας τέτοια κριτήρια εκτός από άδικος είναι και παράνομος.
 Δηλώνουμε με σαφήνεια ότι και στη φετινή χρονιά θα κάνουμε πράξη την ίδια τακτική καλώντας όλους (διευθυντές/-ντριες, προϊσταμένους/-νες) να κάνουν δεκτές όλες τις αιτήσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις συνεχίζοντας τον αγώνα για την πλήρη θεσμοθέτηση. Η ανακοίνωση στις 9/5/2017 από τον πρωθυπουργό της επέκτασης του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρα είναι επίσης μια νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος.
Προσμέτρηση της ώρας της σίτισης σε όλους τους εμπλεκόμενους
Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο 71858/Δ1/3-5-2017 του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για τις ενέργειες προγραμματισμού των Δημοτικών Σχολείων για το σχ. έτος 2017-18, η ώρα του φαγητού − χαλάρωσης εντάσσεται στην παιδαγωγική διαδικασία και θεωρείται ως διδακτική ώρα τόσο για όσους ορίστηκαν ως υπεύθυνοι του ολοήμερου όσο και για όσους αναλαμβάνουν την εποπτεία – επιτήρηση της σίτισης και ταυτόχρονα διδάσκουν-συμπληρώνουν το διδακτικό ωράριό τους την 2η διδακτική ώρα (14:15-15:00) του ολοήμερου προγράμματος.
Όλη τη χρονιά εκπαιδευτικοί και σωματεία έδωσαν μάχη μέχρι να καταγραφεί και αυτή η νίκη. Είναι μια αναγνώριση των δίκαιων αιτημάτων των εκπαιδευτικών και της αντίστασης που προβάλλουν απέναντι στη λογική της ελαστικής εργασίας και της εν γένει υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης. Η μάχη όμως δεν τελείωσε. Η πάλη θα συνεχιστεί ώστε η πρώτη ώρα (σίτιση) του ολοήμερου προγράμματος ν΄ αναγνωριστεί ως διδακτική στο σύνολο των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται σ΄ αυτήν, χωρίς διακρίσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αντιπαράθεση  ανάμεσα σε συναδέλφους.
Απεργία 17 Μάη
Δεν έχουμε καμία αυταπάτη. Η περσινή «μεταρρύθμιση» στην εκπαίδευση δεν έχει ανατραπεί. Αντίθετα, μπροστά μας έχουμε ν΄ αντιμετωπίσουμε δυνάμεις που θέλουν να υποβαθμίσουν συνειδητά το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου και να επιβάλλουν ένα άλλο πιο «αυτόνομο», «ευέλικτο», «φτηνό» και μέσω της εφαρμογής της αξιολόγησης ευκολότερα διαχειρίσιμο σχολείο. Δε θα τους περάσει. Στο όνομα της κρίσης δεν πρέπει να παραχωρηθεί κανένα δικαίωμα των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση ένα νέο ουσιαστικά μνημόνιο με σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
1-    Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι και το 2018.
2-    Μείωση του αφορολόγητου 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ από το 2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι).
3-    Περικοπή συντάξεων έως 18% μέσω της προσωπικής διαφοράς  από 1/1/2019 καθώς και εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων. Χαμένοι θα βγουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πολλά έτη ασφάλισης και εν γένει όσοι λαμβάνουν πάνω από 1300 ευρώ (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, πρώην ευγενή Ταμεία). Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές.
4-    Εξοικονόμηση δαπανών με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες.
5-     Αλλαγές στη λειτουργία των αγορών και επέκταση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.
6-    Συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΤΑΙΠΕΔ).
7-    Στα εργασιακά, οι αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων παρατείνονται με νόμο μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Παράλληλα καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.
Η εξαγγελία των λεγόμενων αντίμετρων, δεν έχει αξία, εφόσον θα εφαρμοστούν από το 2019 αν και μόνο αν η κυβέρνηση ξεπεράσει, τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π.. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατον. 
Συνάδελφοι/-ισσες,
Την ώρα που το πολιτικό κατεστημένο, εξαιτίας του οποίου βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο, μοιράζει ξανά ψεύτικες υποσχέσεις,
την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση προσποιείται την αντίθεσή της στην επιβολή των μνημονίων που έχει ήδη ψηφίσει με μοναδικό στόχο την κατάληψη της καρέκλας της εξουσίας,
την ώρα που οι ξένοι Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. μας χρυσώνουν το χάπι με τη συζήτηση για τη δήθεν ελάφρυνση του δημόσιου χρέους,
την ίδια ώρα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι καλούμαστε να πληρώσουμε ξανά και ξανά την κρίση τους. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να ελπίζουν σε συγχώρεση. Να οργανωθούμε όλοι άμεσα σ΄ ένα μαζικό κίνημα αντίστασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής με τη συμμετοχή μας στους αγώνες των σωματείων και των συλλόγων μας.
Αντίσταση, σημαίνει συμμετοχή
Συμμετοχή, σημαίνει συνειδητοποίηση
Η συνειδητοποίηση θα φέρει την ανατροπή

Όλοι στους δρόμους και στην απεργία στις 17 Μάη!


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ 7ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

    Οκτώ χρόνια μνημονιακών περικοπών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων εξακολουθούν να πνίγουν τον  αέρα που αναπνέουμε.  Η πολυπόθητη ...