Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ...ΠΕΦΤΟΥΝ

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης στις μνημονιακές απαιτήσεις των δανειστών οδηγεί νομοτελειακά και τη δημόσια εκπαίδευση σε σειρά αντιδραστικών μέτρων. Δικαιώματα που κατακτήθηκαν με τον αγώνα και το αίμα του εκπαιδευτικού κόσμου μπαίνουν και αυτά στην προκρούστεια κλίνη προκειμένου να συγκρατηθεί δήθεν, το επιπλέον οικονομικό κόστος που δεν αντέχει ο προϋπολογισμός της χώρας.
Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου Ν.4512 στις 15-1-2018, η κυβέρνηση στρώνει εκ νέου το έδαφος ώστε το προσεχές διάστημα ν΄ αποτελέσει τη βάση για τις αλλαγές που ζητά η Ε.Ε. και ο Ο.Ο.Σ.Α., και η Ελλάδα να «εκσυγχρονίσει περαιτέρω» το εκπαιδευτικό της σύστημα σε όλες τις βαθμίδες.
Νομοθετώντας, έκανε βήματα προς την κατεύθυνση που υπαγορεύουν οι θεσμοί. Η υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία για 30 ώρες εβδομαδιαίως (έστω και με νομολογικές ασάφειες)

είναι γεγονός και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση του διδακτικού ωραρίου, που τόσο επιθυμούν να επιβάλουν. Τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων -ξεκινώντας από την σχολική χρονιά 2018-19- δε θα περιορισθούν σε συστεγαζόμενες μονάδες μόνο, αλλά εγκυμονεί ο κίνδυνος να επεκταθούν περαιτέρω χτίζοντας τα σχολεία των διαφορετικών ταχυτήτων. Η επίβλεψη των σχολικών γευμάτων στα υποχρεωτικά εργασιακά καθήκοντα των εκπαιδευτικών δε θ΄ αφήσει την ώρα της σίτισης ως έχει. Θα την καταργήσει από διδακτική, εξοικονομώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, επιβάλλοντας ταυτόχρονα νέα καθήκοντα στους εκπαιδευτικούς.
Η σύγχυση που εσκεμμένα δημιουργεί η κυβέρνηση γύρω από τα ζητήματα αυτά έχει φυσικά εξήγηση. Το υπουργείο δεν προσπαθεί, δήθεν, να κοροϊδέψει τους δανειστές για να τα έχει καλά με τους εργαζόμενους όπως αφελώς(;) κάποιες δημοσιογραφικές διάνοιες μας «ενημερώνουν» και συνδικαλιστικές παρατάξεις μας αποπροσανατολίζουν. ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ώστε, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια μας, να καμφθούν οι αντιστάσεις μας και να περάσει, πλαγίως, η πολυπόθητη αξιολόγηση-χειραγώγηση-απόλυση, που είναι το μείζον.
Σε συμφωνία με τους Θεσμούς, οι Αρχές, μέχρι τον Μάιο του 2018 (ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ), θα πρέπει:
i) Να υιοθετήσουν νομικά μέτρα για τους μελλοντικούς διορισμούς και την αξιολόγηση των διευθυντών και των ανώτερων διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης, ώστε να διασφαλίσουν μια αποπολιτικοποιημένη, διάφανη και αξιοκρατική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής του ΑΣΕΠ σε σχετικές επιτροπές και να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους στις σχολικές μονάδες, καθώς και να διασαφηνίσουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές.
ii) Να ψηφίσουν νόμο που θα αναβαθμίζει τις επιτροπές αξιολόγησης.
iii) Να ψηφίσουν νόμο για την αξιολόγηση των ανώτερων εκπαιδευτικών στελεχών, την αυτοαξιολόγηση των σχολείων και την ορθολογική χρήση των πόρων.
Μέχρι τον Μάιο του 2018 θα υιοθετήσουν μια στρατηγική για την αρχική και τη συνεχή εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στην προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι Αρχές θα συμφωνήσουν με τους Θεσμούς τις δημοσιονομικές διαστάσεις των αλλαγών στην οργάνωση της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα διασφαλίσουν τα έσοδα των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, που θα προέρχονται από δίδακτρα για τη φοίτηση, υπηρεσίες προς τρίτους και την εκμετάλλευση της ιδιοκτησίας των Πανεπιστημίων.
Η εναρμόνιση με τις βέλτιστες πρακτικές της εργαλειοθήκης του Ο.Ο.Σ.Α. μπορεί να εξοικονομεί πόρους, στέλνοντας χιλιάδες αναπληρωτές στην ανεργία, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Καλλιεργείται συστηματικά η υποβάθμιση και σταδιακή κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν -για όλους τους πολίτες- χαρακτήρα του σχολείου και το ξεπούλημά του στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Για να το καταφέρουν αυτό εξαθλιώνουν πρώτα τον εκπαιδευτικό κόσμο που το στήριξε με απαράμιλλη συνέπεια και παράλληλα χρησιμοποιούν τον κοινωνικό αυτοματισμό μέσω της «δίκαιης» αξιολόγησης για να το νομιμοποιήσουν.
Από την άλλη μεριά, βγαίνουν στην επιφάνεια σκάνδαλα (βλ. NOVARTIS) μεσούσης της οικονομικής κρίσης, για να μας θυμίσουν ότι οι όποιες μνημονιακές περικοπές ουδέποτε αφορούσαν αυτούς στα χέρια των οποίων αφέθηκε η τύχη της χώρας αλλά στον απλό κόσμο, στον μισθωτό, στον εργάτη, στον συνταξιούχο. Εκείνοι χωρίς κανέναν ενδοιασμό συνέχισαν να λεηλατούν -μέχρι τέλους- την αδύναμη ν΄ αντιδράσει κοινωνία προσμένοντας εμφανώς το μοιραίο και όχι τη λύση, καθώς στις πλάτες των υπολοίπων, χωρίς αιδώ, εγκαταλειπόταν ένα δυσβάσταχτο φορτίο να σηκώσουν.
Αλλάζοντας και παραλλάζοντας καθημερινά το φθαρμένο καθεστωτικό τους προσωπείο επιχειρούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ολικής επαναφοράς τους, ισοπεδώνοντας κάθε αξία του παρελθόντος, παίζοντας ξανά διχαστικά παιχνίδια χρησιμοποιώντας ακόμη και την «τσαλακωμένη» εθνική μας υπερηφάνεια, με τη διοργάνωση θλιβερών συλλαλητηρίων. Η συνταγή για τη σωτηρία της χώρας δε θα συμπεριλαμβάνει τους «πλανημένους» από κάθε λαϊκίστικη φωνή πολίτες και οι ένοχοι, για άλλη μια φορά, θα ελπίζουν να γλιτώσουν για να συνεχίσουν το προδοτικό τους έργο.
Είναι υποχρέωση κάθε πολίτη αυτής της χώρας ν΄ αντιληφθεί ότι οι δίκαιοι αγώνες κερδίζονται, δε χαρίζονται ούτε ξεπουλιούνται σε μια συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων. Μπορεί «αριστερή» κυβέρνηση να ψήφισε περιορισμούς στην κήρυξη της απεργίας όμως αυτό δεν πρέπει να κάμψει κανέναν. Αντίθετα αποδεικνύει ότι ο αγώνας έχει και παρόν και μέλλον, εφόσον δεν υιοθετηθεί η λογική της εξίσωσης που επιδιώκουν. Και μπορεί να γίνει νικηφόρος για το συμφέρον των πολλών.
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Λακωνίας, βαθιά προσηλωμένη στον σκοπό της διεκδικεί, αγωνίζεται και καλεί κάθε εκπαιδευτικό να στηρίξει τις αποφάσεις του κινήματος και να μην υποχωρήσει ούτε σπιθαμή από τις διατυπωμένες θέσεις του Κλάδου. Κάθε προσπάθεια διάλυσης του δημόσιου σχολείου πρέπει να μας βρει ενωμένους και αποφασισμένους. Η δική μας κόκκινη γραμμή λέγεται ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ με σεβασμό στα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα εργαζομένων και μαθητών. Ως εκπαιδευτικοί δίνουμε το σωστό παράδειγμα στην κοινωνία, μακριά από κάθε κομματική προσκόλληση, θρησκευτικό φανατισμό ή ιδεολογικό δογματισμό.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ – ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ 7ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

    Οκτώ χρόνια μνημονιακών περικοπών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων εξακολουθούν να πνίγουν τον  αέρα που αναπνέουμε.  Η πολυπόθητη ...