Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι/ισσες
Όσοι/ες έχουμε γνωρίσει από κοντά το θεσμό της παράλληλης στήριξης αναγνωρίζουμε τα πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για τα παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και για όλα τα παιδιά του γενικού σχολείου.
Η παράλληλη στήριξη είναι στην ουσία η πρώτη μορφή «Συνεκπαίδευσης» που έλαβε χώρα στα γενικά σχολεία της Ελλάδας. Ήταν η πρώτη φορά που υπήρξαν δύο εκπαιδευτικοί στην τάξη (Ειδικής και Γενικής Αγωγής) με στόχο να συνεργαστούν και να εντάξουν παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (με σύνδρομο Asperger, Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας, σύνδρομο ΔΕΠ/Υ, σύνδρομο Down, κώφωση, τύφλωση, κινητικά προβλήματα κ.α.) στο γενικό σχολείο, στο πλαίσιο που κάποτε εξοβέλιζε αυτά τα παιδιά!!...


Γονείς, εκπαιδευτικοί ειδικής και γενικής αγωγής, ειδικότητες και επιστήμονες της Ειδικής Αγωγής αλλά και απλοί πολίτες κρίνουν απολύτως απαραίτητη την ολοκληρωμένη γενίκευση του θεσμού σε όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη.
Δυστυχώς το νεοφιλελεύθερο μοντέλο για το σχολείο της αγοράς και τον φθηνό ευέλικτο- διαχειρήσιμο εργαζόμενο που εγκαθίδρυσαν οι πολιτικές της Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ ακολουθείται πιστά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας ξεκινώντας από την ειδική εκπαίδευση. Η προσχηματική αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης σχετικά με τα κουπόνια στην εκπαίδευση καταρρέει μπροστά στον αυξανόμενο αριθμό των ιδιωτικών παράλληλων στηρίξεων, μιας και ο νόμος δίνει τη δυνατότητα πρόσληψης ειδικού βοηθού από το γονέα στα γενικά σχολεία πετώντας το μπαλάκι για την απόφαση στους συλλόγους διδασκόντων. Έτσι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ιδιωτικών παράλληλων στηρίξεων οι οποίες δεν αφορούν μόνο τον αυτισμό αλλά και μαθητές με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Φυσικά η αύξηση του αριθμού των ιδιωτικών παράλληλων, δεν είναι ξεκομμένη από τις συνεχώς μειούμενες δημόσιες παράλληλες στηρίξεις. Οι γονείς προκειμένου να στηρίξουν το παιδί τους βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας αυτό που αποτελεί στοιχειώδες δικαίωμά τους, τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση.

Χιλιάδες παιδιά που δικαιούνται πλήρη παράλληλη στήριξη βάσει γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ βρίσκονται είτε αστήρικτα στο πλαίσιο της γενικής τάξης, είτε με εκ περιτροπής στήριξη. Με βάση τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών, οι παράλληλες στηρίξεις μοιράζονται κατά πλειοψηφία σε δύο, τρία, τέσσερα ακόμα και πέντε παιδιά, σε ένα, δύο, τρία σχολεία γεγονός που μεταφράζεται απλά σε υποστήριξη 1-2-3 ώρες την ημέρα ή 1-2-3 μέρες τη βδομάδα. Την ίδια στιγμή οι ειδικές επιτροπές ανά διεύθυνση με τη συμμετοχή διευθυντών εκπαίδευσης, συμβούλων ειδικής και γενικής αγωγής και προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ, αποφασίζουν ποια κενά θα δοθούν και ποια όχι, με λίγα λόγια ποια παιδιά δικαιούνται λιγότερο ή περισσότερο παράλληλη στήριξη.

Σύμφωνα με την Δ/νση Π.Ε. Λακωνίας υπάρχουν ακόμα εννέα (9) κενά Παράλληλης Στήριξης στα Δημοτικά και τέσσερα (4) στα Νηπιαγωγεία.
Από τη δική μας πλευρά επισημαίνουμε ότι δε νοείται «σχολείο ισότητας» δίχως τη θετική διάκριση απέναντι στους μαθητές που δικαιούνται ειδική εκπαιδευτική παρέμβαση.
Δε νοείται «σχολείο ποιότητας» δίχως τη δημιουργία σταθερών δομών και τη στελέχωσή τους με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Δεν αποδεχόμαστε τη λειτουργία της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» με τη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως υποδεικνύει η πρόσφατη τροπολογία περί στελέχωσης των δομών ΣΜΕΑΕ, να ζυγίζει περισσότερο από τις εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε παιδιού.

Γνωρίζουμε καλά ότι η επιστροφή στην «κανονικότητα», σύμφωνα με τις κατευθύνσεις Ε.Ε-Ο.Ο.Σ.Α. , σημαίνουν αποθέωση των οικονομικών δεικτών με κάθε κόστος, άρση της μονιμότητας, κινητικότητα κι αναπαραγωγή ευέλικτων μορφών απασχόλησης, μα πάνω απ’ όλα βλάπτουν σοβαρά την ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

Η ειδική εκπαίδευση χρειάζεται:
ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΣΜΕΑΕ/Τ.Ε. ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΤΩΡΑ
• Η υποστήριξη των μαθητών/τριών στις γενικές τάξεις δεν μπορεί να γίνεται με δόσεις.
• Απαιτούμε κάθε μαθητής/τρια που έχει έγκριση για παράλληλη στήριξη να έχει τόσο το εκπαιδευτικό όσο και το βοηθητικό προσωπικό που αντιστοιχεί στις ανάγκες του για όλο το χρόνο που φοιτά στο σχολείο.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ 7ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

    Οκτώ χρόνια μνημονιακών περικοπών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων εξακολουθούν να πνίγουν τον  αέρα που αναπνέουμε.  Η πολυπόθητη ...