Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

"ΚΟΦΤΕΣ" ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Συναδέλφισσες/οι,

Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από το κλείσιμο των σχολείων και το υπουργείο συνεχίζει να προκαλεί με τη στάση του. Με την ανακοίνωση των μεταθέσεων, επιβεβαιώθηκε η πιο αρνητική εικόνα για την κατάσταση που θα βιώσει από το Σεπτέμβριο το ελληνικό σχολείο και κάθε εκπαιδευτικός.

Τα νούμερα είναι συντριπτικά:

356 μεταθέσεις σε όλους του κλάδους γενικών μεταθέσεων
             90 μεταθέσεις σε ΣΜΕΑΕ-ΚΕΔΔΥ-ΕΕΕΕΚ

Ελάχιστες αιτήσεις συναδέλφων ικανοποιήθηκαν, ενώ το 91,22% έμεινε εκτός. Είναι, οι λιγότερες μεταθέσεις των τελευταίων πενήντα χρόνων! Ίδια εικόνα και στη δευτεροβάθμια, με το ποσοστό ικανοποίησης στο 5,77%. Πίκρα και απογοήτευση σε όλους τους συναδέλφους, καθώς αυτή η εξέλιξη ανατρέπει όλο τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Η υποκρισία χτύπησε κόκκινο, μια και το οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο μετέτρεψε τα πραγματικά κενά σε πλεονάσματα, στη διαδρομή από τα ΠΥΣΠΕ στην Περιφέρεια και μετά προς το Υπουργείο! Κατά τα άλλα ο υπουργός επέμεινε στους 20000 διορισμούς αναπληρωτών (αλφαβήτα 6/7). Αυτή η καραμέλα έχει ακόμη γλύκα!

Για τους δασκάλους εμφανίζονται μόλις 980 κενά, μετά από τέσσερα χρόνια μηδενικών διορισμών και όταν την περασμένη σχολική χρονιά προσλήφθηκαν 5250 αναπληρωτές ΠΕ70! Ίδια εικόνα για τους ΠΕ60 και τις ειδικότητες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Περιφερειακών υπάρχουν μόλις 745 κενά νηπιαγωγών, 190 Αγγλικών και 262 Μουσικών ενώ για τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής φαίνεται ότι υπάρχει συνολικό πλεόνασμα 255 συναδέλφων! Ο υπουργός εξακολουθεί μετά από τη γνωστοποίηση των κενών να δηλώνει ότι ο αριθμός των αναπληρωτών θα είναι ο ίδιος με την προηγούμενη χρονιά! Η κοροϊδία έχει πιστό κοινό τελικά.

Ο ίδιος «κόφτης» έδρασε και στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας όπου μετά τη συνεδρίαση προσδιορίστηκαν τα κενά/πλεονάσματα ως εξής:

Κλάδος
Εκτίμηση ΠΥΣΠΕ
Περιφέρεια
Διαφορά από ΠΥΣΠΕ σε Περιφέρεια
ΠΕ70
-87
-40
-54%
ΠΕ60
-37
-20
-46%
ΠΕ06
-16
-8
-50%
ΠΕ11
-8
0
-100%
ΠΕ16
-6
-2
-67%
ΣΥΝΟΛΟ
-154
-70
-55%

Πέρυσι διορίστηκαν αντίστοιχα 182 αναπληρωτές. Δηλαδή μόνο στο  ΠΥΣΠΕ Λακωνίας θα λείπουν τουλάχιστον 112 συνάδελφοι χωρίς στα παραπάνω να συνυπολογίζονται και εκτενέστερες μειώσεις στην Ειδική Αγωγή! Αυτή δυστυχώς η κατάσταση, είναι ίδια σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Συνάδελφοι, η απόφαση του ΥΠΠΕΘ για το νέο ολοήμερο σχολείο αποδείχθηκε ότι είχε ένα και μοναδικό στόχο. Τον περιορισμό των κενών και τη λειτουργία του σχολείου με το υπάρχον προσωπικό. Οι επιπτώσεις γίνονται ορατές, κυρίως στο χώρο των αναπληρωτών, καθώς συντρίβει κυριολεκτικά μια μεγάλη κατηγορία συναδέλφων, αποκλείοντάς τους από το σχολείο που χρόνια υπηρετούσαν. Αυτό συνιστά «μόνιμη απόλυση». Αντί να αποκατασταθούν με το διορισμό τους, στέλνονται στον εργασιακό «καιάδα».

Δυστυχώς, κάποιοι, δεν βλέπουν ότι ο κλοιός σφίγγει και για τους ίδιους. Η πολιτική αυτή θα αγγίξει μεγάλη μερίδα και των μονίμων εκπαιδευτικών αφού οι επόμενες περικοπές θα εφαρμοστούν στους μόνιμους πλέον. Η αρχή έγινε με τις μη μεταθέσεις, συνεχίζεται με τις κρίσεις μεγάλου αριθμού υπεράριθμων σε όλα τα ΠΥΣΠΕ, το χάσιμο των οργανικών, τις αθρόες μετακινήσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, με τις υποχρεωτικές πλέον μεταθέσεις! Έπεται η άρση της μονιμότητας, με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, και οι απολύσεις εκπαιδευτικών.

Συναδέλφισσες/οι, ετοιμαστείτε! Ο Σεπτέμβρης προβλέπεται καυτός! Η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει μέσα σε μεγάλο αναβρασμό (αρχικά 24ωρη, κύκλος Γενικών Συνελεύσεων Συλλόγων, ολομέλεια Προέδρων, υπάρχει πρόταση για επαναλαμβανόμενες 3ήμερες-5ήμερες, μπλοκαρίσματα αντιεκπαιδευτικών αποφάσεων κ.α.), εξαιτίας της πολιτικής στάσης του ΥΠΠΕΘ. Σ΄αυτόν τον αγώνα πρέπει να δώσουμε μαζικά δυναμικές απαντήσεις συμμετέχοντας όλοι στη μάχη της υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου, από το οποίο και εμείς οι ίδιοι προερχόμαστε, καθώς και του δικαιώματος στην μόρφωση χωρίς περιορισμούς ή εξαιρέσεις. Καμία πολιτική λιτότητας δεν πρέπει να περάσει πάνω από δομές όπως είναι η Παιδεία και η Υγεία.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ – ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ, ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ 7ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

    Οκτώ χρόνια μνημονιακών περικοπών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων εξακολουθούν να πνίγουν τον  αέρα που αναπνέουμε.  Η πολυπόθητη ...