Η παράταξη της ΑΣΕ (Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών-ΚΚΕ) επιβεβαίωσε τις προβλέψεις, για καθαρή νίκη της, στο συνέδριο της ΔΟΕ που διεξήχθη 26-29 Ιουνίου 2024 στην Αθήνα, και έγινε η πρώτη αριστερή παράταξη στο τιμόνι της Ομοσπονδίας.
Η ΑΣΕ επικράτησε, με διαφορά, από τη δεύτερη ΔΑΚΕ-ΝΔ, παρουσιάζοντας αύξηση ψήφων κατά 23,6%, κατακτώντας μία επιπλέον έδρα στο νέο Δ.Σ. (3 από 2 το 2022).
Οι υπόλοιπες δυνάμεις -πλην της ΔΑΚΕ που έχασε 1 έδρα- διατήρησαν μεν τον ίδιο αριθμό (2) εδρών αλλά μόνο η παράταξη των Παρεμβάσεων κατέγραψε αύξηση των ποσοστών της.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 2 έδρες, αύξηση (+3,7%)
-----------------------------------
ΔΙΚΤΥΟ 2 έδρες, μείωση (-8,2%)
ΔΗΣΥ 2 έδρες, μείωση (-6%)
ΔΑΚΕ 2 έδρες, μείωση (-4,6%)
Η ίδια εικόνα και για την ΑΔΕΔΥ. Πρώτη δύναμη η ΑΣΕ με εκτόξευση της κυριαρχίας της (+8 αντιπροσώπους) με δεύτερη τη ΔΑΚΕ (χωρίς διαφορά από το 2022), τρίτη τη ΔΗΣΥ μείωση (-3 αντ.), τέταρτες τις Παρεμβάσεις αύξηση (+2 αντ.) το Δίκτυο μείωση (-2 αντ.) κλπ.
Από τα παραπάνω αποτελέσματα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ηττήθηκαν πανηγυρικά οι δυνάμεις των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ που μπήκαν εμπόδιο, το προηγούμενο διάστημα, στις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών με κυρίαρχο το ζήτημα της Αξιολόγησης.
Αυτός ήταν και ο λόγος που όλες οι παρατάξεις κατέθεσαν τελικά τις προτάσεις τους στο συνέδριο για τη συνέχιση του αγώνα κατά της Αξιολόγησης κι ας ήταν εκτός της Ημερήσιας Διάταξης. Μια Η.Δ. που είχε αποφασιστεί από το προηγούμενο προεδρείο χωρίς να τη συμπεριλάβει!
Μπροστά δε στον κίνδυνο να χαθεί η ευκαιρία της Γ.Σ. να επικαιροποιήσει με νέα απόφασή της τη συνέχιση του αγώνα κατά της αξιολόγησης, οι δυνάμεις των ΑΣΕ-Παρεμβάσεων προσυπέγραψαν κοινό κείμενο που πρότεινε το Δίκτυο για Απεργία-Αποχή από την ατομική αξιολόγηση και ενιαία κείμενα κατά της αυτοαξιολόγησης σχολικής μονάδας! Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ πέρασαν, πάλι, κάτω από τον πήχη, αφού δεν το προσυπέγραψαν (επέμειναν στις δικές τους προτάσεις), αποδεικνύοντας ότι δεν πήραν κανένα μήνυμα από τις εκλογές των Αντιπροσώπων!
Ο πιο μεγάλος, όμως, ηττημένος είναι το Υπουργείο Παιδείας, γιατί θα βρει (σ.σ. προσωπική εκτίμηση) μπροστά του μια Ομοσπονδία πιο κοντά στα συμφέροντα των εκπαιδευτικών.
Είναι χρέος και παράλληλα ιστορική ευθύνη των προοδευτικών παρατάξεων, να σταθούν αντάξιες και να μην προδώσουν τις προσδοκίες του πιο αγωνιστικού κλάδου εργαζομένων.
Θοδωρής Καψάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου