Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ενημέρωση της Ανεξάρτητης Κίνησης
Συνάδελφοι/ισσες,
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς καμία ελπίδα για καλυτέρευση των παραμέτρων που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, των δομών υποστήριξης αλλά και των εργασιακών σχέσεων. Η πρόσληψη σε μία φάση 20.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών αναδεικνύει το μέγεθος ενός προβλήματος που γιγαντώνεται, ενώ, δυστυχώς, στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης δεν είναι η αντιμετώπισή του με μόνιμους διορισμούς.
Ακόμη και οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή, που είχαν ήδη κατοχυρωθεί με νόμο, μετατέθηκαν για το τέλος της χρονιάς από μια κυβέρνηση που μας διαβεβαίωνε, προεκλογικά, ότι ήταν έτοιμη!
Οι  χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών της α΄φάσης δεν αποδείχτηκαν αρκετές για να φέρουν την «κανονικότητα» στις σχολικές μονάδες. Τα κενά των εκπαιδευτικών παραμένουν χιλιάδες (>9.000 κενά) ενώ στη Β/θμια ξεπερνούν το 60%! Στα Μουσικά Σχολεία δεν είχαμε καμία πρόσληψη με συνέπεια να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες απαξιώνοντας την ύπαρξη των σχολείων αυτών.
Η συνέχιση της πολιτικής των μη διορισμών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Δήμους κ.ά., δημιουργεί ήδη τεράστια προβλήματα στην ομαλή  λειτουργία των υποστηρικτικών δομών κάτι που εξυπηρετεί και ιδεολογικά την κυβέρνηση της Ν.Δ. που προωθεί την ιδιωτικοποίησή τους.
Η επίθεση στα εργασιακά δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά τους περισσότερους εργαζομένους. Ήδη μέσα στο καλοκαίρι η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε το ξήλωμα νόμων για την προστασία των εργαζομένων όπως με την τροπολογία Βρούτση. Καταργήθηκε ο βάσιμος λόγος απόλυσης ως προϋπόθεση για την καταγγελία σύμβασης αλλά και η ρύθμιση για την ευθύνη του αναθέτοντος εργολάβου έναντι των εργαζομένων, ανοίγοντας έτσι τις πόρτες για την ασυδοσία των εργοδοτών.
Με το νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, που ετοιμάζει σήμερα η κυβέρνηση, γίνεται ευθεία επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα προωθώντας ελαστικές σχέσεις εργασίας και στο δημόσιο (π.χ. 4ωρη απασχόληση, συμβασιούχοι Ι.Δ., κ.ά) με μειωμένα δικαιώματα και πρόσβαση στη δημόσια ασφάλιση. Παράλληλα, στοχεύει σε ριζικές αλλαγές και στον συνδικαλιστικό νόμο σε μια προσπάθεια να άρει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και να ελέγξει τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, όπως την κήρυξη απεργίας μέσα από τις γενικές συνελεύσεις! Ορίζει τον υπουργό εργασίας ως την ανώτατη αρχή που θα μπορεί, με υπουργικές αποφάσεις, να καθορίζει τον συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των σωματείων!!
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κυβέρνηση που άλλα υποσχέθηκε και άλλα κάνει, σε μια κυβέρνηση που λειτουργεί απροκάλυπτα ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας των πολλών (σημ. μεσαίας τάξης) και υπέρ μιας μερίδας επιχειρηματιών, η οποία φορώντας το «κουστούμι του επενδυτή» περιμένει να σαρώσει κάθε κοινωνική κατάκτηση και κάθε εργασιακό δικαίωμα. Σε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να ελέγξει τις αντιδράσεις, που σίγουρα θα έρθουν, όταν όλα αυτά τα μέτρα πάρουν σάρκα και οστά. Σε μια κυβέρνηση που πορεύεται με καθαρά επικοινωνιακούς όρους χρησιμοποιώντας τα Μ.Μ.Ε. των καναλαρχών για  την παραπλάνηση της κοινωνίας ώστε να αποσπάσει την ανοχή της. Έτσι έπραξε το καλοκαίρι με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου της δήθεν «ανομίας» με απώτερο στόχο όχι την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου (άραγε απ΄έξω τι γίνεται;), αλλά την καταστολή, στο μέλλον, κάθε φοιτητικής αντίδρασης στις πολιτικές που θα επιχειρηθούν. Έτσι θα πράξει και τώρα, με το νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που επιδιώκει τη φίμωση των οργανώσεων, των σωματείων, τον έλεγχο των ομοσπονδιών των εργαζομένων και την κατάργηση στο δικαίωμα της απεργίας.
Μπροστά σε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις δεν πρέπει να παραμένουμε παθητικοί. Η απάντησή μας χρειάζεται να είναι δυναμική και να φτάσει στα αυτιά όλων όσων αδυνατούν ή δε θέλουν να σκεφτούν!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ. ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ 7ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

    Οκτώ χρόνια μνημονιακών περικοπών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων εξακολουθούν να πνίγουν τον  αέρα που αναπνέουμε.  Η πολυπόθητη ...