Η «ωραία» φωτογραφία που ανάρτησε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκος έξω από το σπίτι του, δείχνοντάς τον να απολαμβάνει με σιγουριά και ηρεμία το πέρασμα του χιονιά –με το όνομα «Ελπίς»–, θα έπρεπε να ήταν, απλά, μια ακόμα φωτογραφία από τις χιλιάδες που δημοσιεύονται από πολίτες αυτής της χώρας αποτυπώνοντας στιγμές της καθημερινότητας.
Όλα αυτά θα έπρεπε να συμβαίνουν σε μια κανονική χώρα, όπου τόσο το χιόνι τον χειμώνα όσο και η έντονη ζέστη το καλοκαίρι δεν αποτελούν μια διαρκή απειλή για τους πολίτες της. Σε μια χώρα, όπου ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει αποτελεσματικότητα στην πράξη και όχι στη θεωρία, για λόγους επικοινωνιακούς, και με τους υπεύθυνους να λογοδοτούν στους πολίτες για την ανεπάρκεια ή τις παραλείψεις τους.
Η κατάσταση αλαλούμ που δημιουργήθηκε λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας με την, ομολογουμένως, έντονη αλλά όχι απρόβλεπτη χιονόπτωση, ανάγκασε τον πρώην υπουργό να αποσύρει (άρον άρον) τη φωτογραφία του από τα social media. Η ενέργεια αυτή προκρίθηκε αφού θεωρήθηκε «ύβρις» προς τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που εγκλωβίστηκαν εξ αιτίας της προχειρότητας και της ανικανότητας ενός κρατικού μηχανισμού του οποίου την ευθύνη κουβαλά κι ο ίδιος.
Μνημείο προχειρότητας και ελλιπούς κεντρικού σχεδιασμού είναι και το παράδειγμα με τις εγκυκλίους του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ (κ.Κόπτση) που αναίρεσε η μία την άλλη την ίδια μέρα! Μόνο η αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε για την κυβέρνηση, με εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική Οδό και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, «οδήγησε» στο αυτονόητο. Δεν μπορεί να γίνεται τηλεκπαίδευση σε κάθε απρόβλεπτο γεγονός και με τα σχολεία να είναι κλειστά, όπως εσφαλμένα είχε ανακοινωθεί! Η απόσυρση του εγγράφου και η αλλαγή προτεραιοτήτων δήλωνε, ξεκάθαρα, την αποτυχία της ηγεσίας του υπουργείου να λάβει τις σωστές αποφάσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Η τηλεκπαίδευση στα χρόνια της πανδημίας αποκάλυψε τις μεγάλες αδυναμίες της και δεν μπορεί να προκρίνεται ως η επικρατέστερη λύση ούτε να υποκαθιστά τη δια ζώσης λειτουργία. Η πρόβλεψη του νόμου για την τηλεκπαίδευση χρήζει αναθεώρησης ώστε να περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις όπου η απουσία από τη δια ζώσης διδασκαλία έχει μεγάλη διάρκεια (π.χ. πανδημίες) και μόνο όταν διασφαλίζονται κατάλληλες προϋποθέσεις για αυτήν.
Η «Ελπίδα», μπορεί να είναι μια ακόμα
κακοκαιρία που άφησε έντονο το αποτύπωμά της για τα κακώς κείμενα στη χώρα μας αλλά
μπορεί να γίνει η αφορμή για να δικαιώσει την επωνυμία της, αν εμείς οι πολίτες πάψουμε να συμπαρασυρόμαστε από τον διαρκή λαϊκισμό
των κυβερνώντων και απαιτήσουμε να γίνουμε, επιτέλους, μια κανονική χώρα χωρίς τις
χάντρες και τα καθρεφτάκια που μας προσφέρονται για αντάλλαγμα.
Θ.Καψάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου